Zweedse rode bietensalade (Rodbetsallad)
Ingrediënten (voor een schaal vol):
- 650 gram gekookte rode biet
- 1 grote knapperige friszure appel
- 1/2 ui (75 gram)
- 60 gram Griekse yoghurt (volvet)
- 60 gram mayonaise (zonder suiker)
- zout & peper naar smaak
- verse dille naar smaak
- optioneel een fijn gesneden augurk
Rodbetsallad
bereidingswijze:
Ik schreef het al vaker, mijn recepten komen vaak tot stand door wat ik heb. Deze keer waren dat twee grote verse bieten die ik in ongeveer 25 minuten gaarkookte en af liet koelen voordat ik deze salade ging maken. Mocht je nou geen bieten in de tuin hebben en snel aan de slag willen om deze salade te maken kun je ook voorgekookte bieten kopen. De meeste supermarkten hebben verpakkingen van 500 gram. Ook prima.
Schil allereerst de bieten en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui. Wanneer je een biologische appel gebruikt (wat natuurlijk altijd mijn voorkeur heeft) ontdoe je de appel van het klokhuis en snijd je de appel vervolgens ook in kleine blokjes. Mocht je geen bio appel hebben dan schil je de appel eerst. Hak de dille super fijn. Meng vervolgens de mayonaise en yoghurt met zout en peper door elkaar. Roer dit mengsel door de salade tot het een mooi geheel is. Maak op smaak met wat extra peper en/of zout. Optioneel kun je ook nog wat augurkblokjes toevoegen voor een extra zuurtje.
Super makkelijk, super lekker!
Pizza uit de airfryer
- kant en klare pizzabodem met saus. (bij verschillende supermarkten te verkrijgen)
- belleg zoals bv. uienringen, champignons, stukjes vlees kaas etc.
Bereidingswijze:
- Gebruik een papierenvorm in de airfryer. Daar doe je het deeg in wat past in de vorm.
- Bak het deeg 5/6 min op 200 graden en draai dan om. Haal het papier er uit. Doe dit ook 5/6 min.
- Daarna beleg je de pizza, eerst met rode saus en daarna de rest van het beleg.
- Dan nog een minuut of 7 bakken ook op 200 graden. Kijk of het dan gaar is.
- Eet smakelijk
Nog een eigen variatie van tonijnsalade
- tonijn uit blik (liefst in water)
- 3 augurken
- een half uitje
- een scheutje augurken zuur uit de pot met augurken
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel tomatenketchup
- peper en zout zoals je het zelf het lekkerst vind
- evt. picadillo kruiden en een beetje wasabi pasta. Dit is puur wat je zelf lekker vind
Bereidingswijze:
- prak de tonijn met een vork
- snijd de ui en de augurken in hele kleine stukjes
- voeg de mayonaise, mosterd, tomatenketchup, peper zout, scheutje augurkenzuur en wat je zelf nog meer lekker vind aan de tonijn.
- roer de ingrediënten goed door elkaar zodat het een beetje een prutje wordt
- doe als laatste de klein gesneden augurken en uitje er door heen.
- evt. boven op de salade nog een beetje peper strooien
- eet smakelijk lekker bij het eigen gemaakte brood
Eigen variatie op pasta carbonara met zalm
- 200 gram verse zalm
- 350 g spaghetti
- 3 eieren
- 50 g Parmezaanse kaas fijngeraspt, plus evt. een paar krullen extra
- 5 cherry tomaatjes heel houden
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- half bakje champignons
- zwarte peper
- italiaanse kruiden
- een paar blaadjes basilicum
- Voor de marinade van de zalm gebruik je een beetje vissaus, sojasaus en chilipoeder
Bereidingswijze:
- Snijd de ui, knoflook, de basilicum blaadjes en de champignons zoals je ze zelf het liefst hebt.
- Bak de blokjes gemarineerde Zalm goudbruin, maar niet te donker. Zodra die klaar is haal je die uit de pan.
- Dan gaat in de zelfde pan de uitjes en knoflook, deze aanfruiten. De champignons en de tomaatjes toevoegen
- Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Vergeet niet het water te zouten!
- Klop de eieren los met de eidooier in een kom. Roer er de kaas en lekker veel zwarte peper doorheen.
- Giet de pasta af (bewaar zeker 1 flinke kop van het kookvocht, oftewel: het pasta-water) en doe terug in de kookpan. Roer door. Belangrijk! Doe het vuur uit en giet dan het kaas-ei mengsel erbij en roer het goed om. Voeg langzaam steeds wat kookvocht erbij om het extra smeuïg te maken. Dit kun je op héél zacht vuur doen, maar als het goed is, zit er nog genoeg restwarmte in de pan. Verhit het zeker niet te hard, want dan krijg je roerei. Maar je hebt genoeg warmte in de pan nodig om alles bij elkaar te laten binden. Blijf goed roeren tot het een smeuïge carbonara wordt.
- Daarna voeg je de groente en de zalm door de pasta Je serveert de pasta met de basilcum en wat italiaanse kruiden. Eet smakelijk.
Simpel camperbrood uit de airfryer
Wat heb je nodig?
-
250 gram bloem (mag ook half volkoren, half wit)
-
5 gram droge gist (ongeveer 1 theelepel)
-
5 gram zout (ook 1 theelepel)
-
150 ml lauwwarm water
-
1 eetlepel olijfolie
-
(optioneel: een snufje suiker of een beetje honing voor iets zoetere smaak)
Zo maak je het:
-
Deeg maken:
Doe de bloem, gist en zout in een kom. Voeg het lauwwarme water en de olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar tot een soepel deeg. (Tip: je hoeft niet eindeloos te kneden, gewoon even goed mengen tot het samenhangt.) -
Rusttijd:
Dek de kom af met een doek of bord en laat het deeg op een warme plek ongeveer 30-45 minuten rijzen. In de camper is dat meestal lekker snel! Het deeg moet ongeveer verdubbelen. -
Vormen:
Kneed het deeg kort door en vorm er een bol of een ovaal van, afhankelijk van de vorm van je airfryer-mandje. -
Bakken:
Bekleed de airfryer-mand met een stukje bakpapier. Leg het brood erop en bak het op 160°C voor 20-25 minuten.
(Elke airfryer is anders: als je een mooie goudbruine kleur ziet en het brood hol klinkt als je erop tikt, is het klaar!) -
Afkoelen:
Laat het brood even afkoelen op een rekje of een bord... als je tenminste kunt wachten. 😉
Tip:
Je kunt het basisdeeg ook opleuken met wat zaden, gedroogde kruiden, olijven of zelfs stukjes zongedroogde tomaat.
Maak jouw eigen website met JouwWeb